x

De Bovenkamer - Blog


Lekker naïef
18 November 2014

De jongerenbond hield op te bestaan in 2007. Ik mocht mezelf toen al een tijdje geen jongere meer noemen, maar van 1992 tot 1994 was is actief lid van deze Eindhovense ‘belangenorganisatie voor en door jongeren’. Op de website (die er toen nog niet was, maar nu nog steeds online is) lees ik dat de bond ‘het belangrijk vindt dat jongeren een mening hebben over alles’. Dat komt overeen met wat ik me herinner. Pubers waren we. Natuurlijk hadden we een mening over alles. Bovendien waren we creatief. Tel die twee bij elkaar op en je krijgt spandoeken met klinkende leuzen als: Racist, als jij eens wist, dan kon je denken. Pijnlijk ja.

Demonstreren vonden we leuk. Een paar flesjes DAB en een buil shag in de rugzak en gaan! De demonstratie op het Malieveld tegen de plannen van onderwijsminister Jo Ritzen in 1993 is een historische. Ik heb de waterkanonnen van de ME nog scherp op mijn netvlies. De sfeer was grimmig. Ik heb gerend. Maar waartegen protesteerden we eigenlijk? Ik geloof niet dat ik toen – twee jaar van mijn eindexamen verwijderd – wist wat een basisbeurs was en welke consequenties de bezuinigingen met zich meebrachten. Het echte actievoeren ontging me. Ik beleefde die dag als een schoolreisje zonder toezicht.

Zo zijn we ook eens naar Düsseldorf afgereisd voor een betoging tegen racisme. Dat moet laat in het najaar geweest zijn, want aardig wat Duitse dames liepen er in bontjas. Dat viel op. En omdat bontjassen gemeen zijn en wij jongeren met een mening er nu toch waren, scandeerden we in ons beste Duits dat we niet alleen een hekel hadden aan racisten, maar ook aan bont voor mensen.

Terugkijkend lach ik om mezelf als puber, maar wat was het een fijne tijd. De vrijheid, de zorgeloosheid, het ontdekken. Elke vrijdagmiddag naar de jongerenbond om ‘acties voor te bereiden’: koffie drinken, cake eten, kletsen, lachen en slogans verzinnen. Ik drink, eet, klets en lach nog steeds en verzin zo nu en dan ook weleens een slogan. Maar toch… Kon ik er dat naïeve maar heerlijke pubergevoel nog maar een keer bij cadeau krijgen. 

ontwerp: Brood & Tulpen   realisatie: eleven59.nl