x

De Bovenkamer - Blog


Verzinsel
3 February 2015

Is het hen of hun?
Een beetje tekstschrijver/eindredacteur hoeft er niet over na te denken. Zou je zeggen. Maar er gaat geen week voorbij of ik grijp een paar keer naar mijn schrijfbijbel om te kijken hoe het ook alweer moet. (Dat boekje is een aanrader. Alle taalkwesties die je niet zo een-twee-drie, 1-2-3 of ééntweedrie uit je mouw schudt, staan erin. Wie niet van papier houdt, gaat naar www.onzetaal.nl).

Christiaen van Heule is de man die het verschil tussen hun en hen verzonnen heeft – hij wordt bedankt. Hij leefde in de zeventiende eeuw, had negen kinderen en desondanks volop tijd om het onderscheid erdoorheen te drukken, gebaseerd op de Latijnse naamvallen.
Canis est in via, meer Latijn lepelt niemand tegenwoordig toch nog op? Nou, die canis lust er geen brood van hoor. Kijk dan:

Hij heeft mij/jou/hem gefeliciteerd.
Hij heeft mij/jou/hem een bos bloemen gegeven.                       
Hij heeft aan mij/jou/hem een bos bloemen gegeven.                              

Niks mis mee. Maar dan:

Hij heeft hen gefeliciteerd.
Hij heeft hun een bos bloemen gegeven.
Hij heeft aan hen een bos bloemen gegeven.

Tel hierbij op dat ik uit Brabant kom, waar behalve de poelier niemand ooit hen zegt en je begrijpt dat ik hulp nodig heb. Ik weet heus wel dat ik hun niet te pas en te onpas moet gebruiken. Dat ‘Hun zijn genaaid door Christiaen van Heule’ geen fatsoenlijk Nederlands is. Maar dat wij genaaid zijn, zit me bijna dagelijks dwars. 


Verzinsel
ontwerp: Brood & Tulpen   realisatie: eleven59.nl