x

De Bovenkamer - Blog


Waas
3 July 2014

Hooikoorts heeft iets te maken met je beperkt voelen in je levensruimte. Kanker met schuld. Met allerlei gevoelens. Het kan ontstaan als je je niet goed voelt, innerlijk. Als je niet gelukkig bent. Het kan ook met verdriet te maken hebben. De plek waar kanker ontstaat, daar zit altijd een symboliek in. En aids? Daar zit vaak een minderwaardigheidsgevoel onder. Het gevoel niet goed te zijn. Heel slecht te zijn. Een slecht mens. Dat is in ieder geval een aspect ervan. Hierdoor krijgt hiv de kans.

Ik vermoed dat ik niet de enige ben die een waas voor ogen krijgt bij het lezen van deze uitspraken van homeopaat Jan Scholten. Ik kijk op twitter en weet het zeker. Scholten is dit voorjaar geridderd omdat hij met zijn onderzoek de behandelingsmogelijkheden van de homeopathie heeft verruimd. Ik weet vrijwel niets van homeopathie, maar die waas blijft en ondertussen is mijn hartslag verdubbeld.

Ik lees in de woorden van Scholten dat mijn moeder die chemokuren eigenlijk helemaal niet nodig had. Veel beter had ze naar een psycholoog kunnen gaan. En aids? Dat is geen ziekte, maar een vervelend gevolg van jezelf niet goed genoeg voelen.

Of moet ik een bril? Of heeft de Volkskrantjournalist hem verkeerd geciteerd? Morgen naar de opticien en dan gauw op zoek naar een rectificatie.

ontwerp: Brood & Tulpen   realisatie: eleven59.nl