x

De Bovenkamer - Blog


Oost, west
12 August 2014

Het rozenperk is vertrapt, de omheining neergehaald. De omgewoelde aarde blijft plakken in het profiel van mijn zolen. Bij elke volgende stap laat ik reepjes zwart zand achter. Ik volg de sporen van het puin.
Achter een wankel wandje tref ik hoge hopen scherven en brokken baksteen. Van wat ooit een plafond was, rest niet meer dan een skelet van balken. De decennia geleden gelegde tegelvloer is gehavend. Aan de muren kleven resten behang met een motief van vale bloemetjes. Ik ruik oude sigarettenrook, reeds overleden huisdieren en vuil en vettigheid van jaren.
Boven mijn hoofd rommelt het. Gruis komt naar beneden. Ik loop de aangrenzende ruimte in waar eenzelfde puinhoop wacht. Gebroken gipsplaten en glas, oud hout, roestige spijkers. Een stuk tapijt, van oorsprong niet mosgroen.
Er daalt iemand de trap af, ik doe een stapje terug. In de deuropening verschijnt een stoffige persoon. Hallo, groet hij en veegt het spinrag van zijn trui. De nieuwe buurman.
Hij wast zijn gezicht en er verschijnt een brede lach. Hij laat me de rest van het huis zien. Waar nu nog een krater gaapt, komt de badkamer, die muur gaat eruit, dat plafond ook, daar komt een wand, daar dan de erker, grote woonkeuken, een uitbouw aan de achterkant, openslaande deuren, dubbele dakkapel erop, terras aanleggen, gras zaaien, oprit bestraten, schutting eromheen en klaar. 'Ik moet nu echt door, maar kom binnenkort gerust een keer eten.’
Weer thuis huil ik stilletjes van geluk en om het lot van de buurvrouw.


Oost, west
ontwerp: Brood & Tulpen   realisatie: eleven59.nl