x

De Bovenkamer - Blog


Ouderwets gezellig
13 November 2014

Omdat tradities vaak gepaard gaan met gezelligheid, ga ik elk jaar met mijn vader en zus naar Glow, het lichtfestival in Eindhoven. Nu vind ik het in Eindhoven al gauw gezellig (gemoedelijk mag ook), zeker als er iets te doen is. Glow dus nu. Kijk vooral even op de website en ga volgend jaar ook.

Voordat we de stad introkken, moest er wat gegeten worden. Mijn vader had boerenkool gemaakt. Met wat mosterd en een scheutje azijn, zoals het hoort. Tijdens het eten vertelde hij over sinterklaas en hoe zijn moeder de spanning in die dagen opbouwde.

Mijn vader, zijn broer en zus zetten altijd hun klomp in plaats van een schoen. Netjes langs de muur, met een wortel voor het paard. Kwamen zij de volgende ochtend beneden, dan lagen die klompen verspreid door de kamer. De wortels waren nergens meer te bekennen en op het tafelkleed zaten vingerafdrukken van roet. Mijn vader begreep als kleine jongen niet dat hij nooit wakker werd van de pieten die met hun klompen smeten. Dat hun zwarte huid afgaf, snapte hij ook niet, maar mysteries horen nu eenmaal bij het sinterklaasfeest. ‘En de avond na het schoenzetten aten we altijd hutspot’, lachte hij.

Na de boerenkool sprong ik bij mijn vader achterop de fiets. Een elektrische weliswaar, maar het had toch iets nostalgisch. De laatste keer was minstens dertig jaar geleden.
In de stad liepen we door prachtig verlichte straten en langs kerken waar sprookjesachtige lichtvoorstellingen werden vertoond. We keuvelden wat en stopten bij een van de koek- en zopiestalletjes voor een wafel met poedersuiker.

Het is zó jammer dat ik een paar uur eerder de tondeuse met het verkeerde opzetstukje in de toch al niet zo weelderige coupe van mijn vader geparkeerd had, waardoor hij voorlopig met pet door het leven moet, anders had deze avond zonder meer als ouderwets gezellig gearchiveerd kunnen worden.


Ouderwets gezellig
ontwerp: Brood & Tulpen   realisatie: eleven59.nl